Що
було раніше: яйце чи курка? Спорити про те, хто насправді з'явився
раніше ми не будемо, хоча тема досить цікава і потребує відповідних
досліджень. Але на сьогоднішній день ми вже маємо курку та продукт її
життєдіяльності – яйця. Нам лишається тільки використовувати їх за
призначенням. А тут ще й Великдень наближається! Яйця
поживні як їжа та корисні при лікуванні деяких захворювань. Вони
складаються з води, білків, жирів, вуглеводів, містять мікроелементи
(Na, К, Са, Р, Mg, Fe) та вітаміни (А, D, РР, групу вітамінів В та ін.).
Вітаміни та фосфор в поєднанні один з одним роблять зуби та кістки
людини міцними, а лютеїн – допомагає в боротьбі з проблемами очей.
Дефіцит лютеїну може призвести до руйнування тканин ока та незворотньому
погіршенню зору.
Важливо: крім яєць, лютеїн
міститься також в овочах та фруктах жовто-червоного кольору (морква,
помаранчевий перець, солодка кукурудза, хурма), а також в темно-листових
овочах (броколі, шпинат і навіть чорний виноград).
Варений білок
яєць засвоюється травною системою набагато легше в порівнянні із сирим,
тому вчені рекомендують вживати в їжу яйця тільки після термічної
обробки, але при цьому приготування яєць не повинно бути довгим,
оскільки відбувається втрата вітамінів та мінералів. Вживати яйця
рекомендується рідко звареними, а жарити без добавання олії, на
сковорідках зі спеціальним антипригарним покриттям.
Цікаво:
останні дослідження вчених свідчать про те, що варені яйця при вживанні
в їжу раз в два дні (не частіше!) знижають ризик раку грудей.
Обережно – холестерин! Тут
важливо відмітити, що яйця містятьт велику кількість холестерину
(215-275 мг в одному яйці), надлишок якого може бути причиною багатьох
захворювань. Виходить, як палка з двома кінцями. Наприклад, людям із
сердечно-судинними захворюваннями рекомендується знизити вживання
холестерину до 200 мг в сутки. В групі ризику знаходяться діабетики та
люди з іншими захворюваннями. Тому багатьом, хто бажає схуднути за
допомогою яєчної дієти, варто лишній раз все обдумати та зважити, перш
ніж розпочати вживання яєць в надлишкових кількостях. Необхідно розумно
та в допустимих нормах дотримуватися вживання яєць в їжу та правильно
поєднувати їх з іншими продуктами.
Яєчна косметологія
Проте
ніхто не відбере в яєць корисні властивості при зовнішньому
застосуванні, а саме в косметології. Якщо шкідливо їсти сирі яйця, то
можна їх використовувати з іншою метою, не знищуючи термічною обробкою
всі корисні вітаміни та мінерали. В домашніх умовах можна з легкістю
приготувати поживні, тонізуючі, зволожуючі та очищуючі маски для шкіри
обличчя. Білок ефективно тонізує, підсушує та підтягує покриту зморшками
шкіру, жовток, в свою чергу, помягчує її та робить більш пружною. Завдяки
корисним речовинам, що містяться в яєчному жовтку (особливо лецитину),
яєчні маски укріплюють та відновлюють структуру волося, прискорюють їх
ріст, запобігають виникненню лупи, надають яркості та насиченості
кольору. Цікаво: лецитин міститься в тваринних
та рослинних тканинах та в рідинах тваринного організму (мозок, нерви,
яєчний жовток, сперма, ікра, електричні органи ската). Яєчні маски для обличчя–
Маска для нормальної шкіри. Потрібно: 1 жовток, 1 ст. ложка сметани та
стільки ж моркяного соку. Нанесіть суміш на обличчя, через 20 хвилин
змийте теплою водою, а потім прохолодною. – Маска для сухої
шкіри. Потрібно: 1 ст. ложка сметани/сливок, 1 жовток. Все необхідно
змішати та нанести на обличчя, витримати 20 хвилин та змити теплою
водою. Періодичність – 1-2 рази в тиждень. – Маска для жирної
шкіри. Потрібно: 1 жовток, 1 ч. ложка соку клюкви, 1 ч. ложка сметани.
Все змішати та накладати шарами: кожен з 3 шарів через 5 хвилин. В кінці
зняти маску ватним тампоном, змоченим в чаї. – Освіжаюча маска. Потрібно: 1 жовток, сок 1 лимону. Нанесіть маску на обличчя на 10 хвилин та змийте теплою водой. – Відбілююча маска. Потрібно: 1 білок, 2 ч. ложки меду. Отримана маса наноситься на обличчя та змивається водою через 20 хвилин. –
Маска проти зморшок. Потрібно: добре збитий білок 1 яйця, 10 крапель
соку лимону, 10 крапель гліцерину та 10 крапель олії. Все необхідно
ретельно змішати та нанести на шкіру. Змити теплою водою через 10-15
хвилин. Яєчні маски для волося– Поживна
маска для сухого волося. Потрібно: 2 жовлтка, 3 ст. ложки олії арніки, 2
ст. ложки реп'яхової олії. Змішати та нанести на волося на пів години,
прикрити голову теплим рушником.
Цікаво:
можливо, що не всі чули про олію арніки, хоча вона часто
застосовується для масажу при болях в м'язах після сильного фізичного
напруження, а також в створені косметичних засобів догляду за жирною
шкірою, засобів проти випадіння волося та проти лупи. Важливо: олію арніки не можна використовувати внутрішньо та застосовувати на відкритих ранах.
–
Укріплююча маска. Потрібно: 1 жовток, 1 ст. ложка оливкової олії, 1 ч.
ложка коньяку, 1 ч. ложка прозорої хни, 1 ч. ложка меду. Всі складники
змішати та нанести на волося. Через 40 хвилин змити теплою водою та
шампунем для щоденного користування.
– Маска проти лупи.
Потрібно: 2 жовтки, сок половинки лимону, 2 краплі ріп'яхової олії. Масу
втирайте в шкіру голови, а через 30 хвилин змийте теплою водою.
Цікаво:
в Шотландії вранці після вечоринок практикується старовинний коктель –
суміш сирого яйця з холодною солоною водою, стакан випивається залпом – і
через 10 хвилин похмілля проходить.
І наостаток. Зовсім не важливо, хто був раніше: чоловік чи жінка. Важливо лише наше здоров'я та краса!
|