Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2011 » Жовтень » 16 » Що їсти, аби уникнути застуди?
10:45
Що їсти, аби уникнути застуди?
Ви вже напевно наїлися ягід і сезонних фруктів, наситили свій організм вітамінами. Але і восени ще можна заготовити масу здорових речей, які допомагають організму вистояти в боротьбі з вірусами.

Джерело здоров'я

Вітаміни - важливі компоненти для підтримки нашого здоров'я. Через їх брак розвивається багато захворювань, знижується імунітет. Вони беруть участь у всіх процесах життєдіяльності та розвитку нашого організму, є незамінним посередником, каталізатором біологічних реакцій, які необхідні для нашого існування. Наприклад, сонячні промені впливають на вироблення в організмі вітаміну D, відповідального за засвоєння кальцію, підтримку міцності кісток та попередження такого захворювання, як рахіт. Інші вітаміни не синтезуються нашими клітинами, а надходять ззовні, в основному з продуктами харчування.

Їмо та лікуємося

Сезонні фрукти і овочі значною мірою забезпечують наш організм необхідним запасом вітамінів. Зараз вибір фруктів та овочів досить великий. Головне - не переборщити з їх кількістю. Краще тарілку улюблених ягід з'їсти не за раз, а розділити на два-три рази.

В якості гарніру краще використовувати не каші, а овочеві салати. Вуглеводи ті ж самі, а організму їх легше засвоювати.

Якщо говорити про запаси фруктів та овочів на зиму, то вітаміни краще зберігаються при їх мінімальній обробці. Фрукти, перетерті з цукром та залишені в холодильнику під звичайної кришкою, кращі за ті, які виготовлені методом консервації. Заморожені фрукти та овочі втрачають набагато менше вітамінів, ніж сушені.

Чи допоможуть таблетки?

Жоден медикаментозний препарат, названий вітаміном, не може замінити натуральні, природні, що містяться в овочах та фруктах. Справа навіть не в переліку вітамінів на упаковці, а в тому, що вони не засвоюються у кількості, зазначеній в інструкції. Ще не знайдені ті зв'язки в їх з'єднаннях, які повністю повторили б природній варіант.

Тому коли мова йде про осінні застуди, то для профілактики краще вживати:
  • Фрукти, багаті вітаміном С: лимон, апельсин, мандарин, грейпфрут.
  • В зимовий час важливим джерелом вітаміну С є квашена капуста. Така капуста, що отримується при молочнокислому бродінні, не втрачає запас необхідних вітамінів та, що особливо важливо, є сезонною для холодної пори року в наших регіонах.

  • Трав'яний вітамінний чай, заварений з плодів горобини, чорної смородини, шипшини з додаванням меду, також містить вітамін С і є гарним засобом профілактики застуди.

  • Підвищує опірність організму до інфекцій жиророзчинний вітамін А (ретинол). Основні джерела - печінка, вершкове масло, яєчний білок. Ретинол синтезується і з каротину (провітамін А), що знаходиться в жовтих, червоних, помаранчевих рослинах (морква, гарбуз, томати, апельсини, персики).
  • Вітамін Е також зміцнює імунітет за рахунок підвищення стійкості еритроцитів при впливі на них вірусів і бактерій. Міститься в рослинних оліях, насінні, горіхах, яйцях, зелених овочів.

  • Важливі у зміцненні захисних сил організму антиоксиданти. Вони здатні зв'язувати токсичні речовини, що пригнічують імунну систему, зменшують окислювальний стрес, викликаний стресовими факторами. Основні антиоксиданти - це віта міни А, Е, З. а також частково вітаміни групи В, Р, F, мікроелементи селен, цинк, магній та ін. Антиоксиданти, що містяться в природних продуктах - овочах, фруктах, зернах злакових, насінні, рослинних оліях.
  • Гарним засобом підтримки при нормальному або низькому тиску зарекомендували себе настоянки тонізуючих рослин - женьшеню, лимонника, ягоди якого можна додавати в чай. Їх специфічна кислинка додасть чаю нові смакові та лікувальні властивості.
Тож, смачного вам! І будьте здорові!

Джерело: http://www.orthodox.od.ua
Переглядів: 698 | Додав: tirilo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Вхід
Ми ВКонтакті
Пошук
Записи блогу
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 30
Друзі сайту
Хто онлайн
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0